Servei d’intervenció Socioeducativa "El Racó del SIS"

Què és?
El Servei d'intervenció Socioeducativa és un servei diürn preventiu, fora de l'horari escolar, que dona suport, estimula i potencia l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.

Un servei municipal, gratuït i format per un equip professional compost per un tècnic d'educació social, tècnic d'integració social i una psicòloga, que fan propostes d'activitats.
Aquestes activitats i propostes tenen per objectiu acompanyar als infants, joves i famílies en el seu procés de vida i cicle vital, i compensar possibles mancances socioeducatives.

A qui va dirigit?
El Servei d'intervenció Socioeducativa de Sant Antoni de Vilamajor porta a terme dues línies d'intervenció:

  • Línia 1: Va dirigit a infants i adolescents residents a Sant Antoni de Vilamajor amb edats entre els 4 i 16 anys amb necessitats educatives i socials. L'objectiu és afavorir el seu desenvolupament personal i integració social i l'adquisició d'aprenentatges.
  • Línia 2: Va dirigida a famílies amb infants i adolescents de 4 a 16 anys, residents a Sant Antoni de Vilamajor. L'objectiu és potenciar i desenvolupar habilitats i competències parentals, a partir de la informació i reflexió individual i conjunta.

Quin són els objectius?

  • Facilitar els aprenentatges bàsics i compensar dèficits socioeducatius
  • Oferir oportunitats, activitats i estímuls d'educació no formal en el lleure i oci educatiu
  • Participar de la vida comunitària del territori
  • Desenvolupar la consciència crítica de la realitat
  • Prevenir i evitar el deteriorament de situacions de risc
  • Afavorir la socialització i la integració social dels infants i adolescents i les seves famílies.
  • Donar suport, estimular i potenciar l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat dels infants.
  • Acompanyar i orientar les famílies en els processos educatius que afecten els seus fills.

Com puc accedir-hi?
Les vies per accedir al servei són les següents:

  • Via directa: En ser un servei obert a la població, les famílies amb infants amb edat compreses entre els 4 i els 16 anys.
  • Per derivació: els professionals que treballen amb infants, adolescents i famílies (tutor, especialistes, educadora social, CAP) valoren que per la situació de l'infant, adolescent i/o família el SIS pot ser afavoridor.

Ambdós casos la família farà una entrevista amb l'Educadora Social de l'EBAS de Sant Antoni de Vilamajor per valorar l'inici al servei. En el cas d'existir més demanda que oferta, es crearà una llista d'espera. Sempre es prioritzaran aquells casos amb més necessitat de suport.

Cost del Servei
El SIS és un servei municipal, gratuït.

Dates i horaris
L'atenció directa del SIS, comença la primera setmana d'octubre i finalitzarà l'última setmana de maig. El calendari que marqui els festius i períodes de vacances habituals serà el calendari escolar.
Les activitats derivades de la línia 2, d'atenció als infants i joves, es realitzaran de dilluns a divendres, en horari de tarda. Mentre que les activitats de la línia 3, dirigides a famílies, podran ser en horari de matí o tarda.

"EL RACÓ DEL SIS"
El consell del SIS és un projecte iniciat el curs 2023-2024 a proposta de les educadores del SIS. Consisteix en la creació d'un consell amb representants dels diferents grups d'infants i joves del SIS. L'objectiu principal és garantir la participació dels infants i joves, en la presa de decisions de qüestions que els puguin afectar directament, així com introduir la perspectiva dels infants i joves en el funcionament i gestió del servei, tal com recull la convenció sobre els drets dels infants, aprovada del 20 de novembre de 1989 per les Nacions Unides.

El Consell del SIS inicia la seva activitat el divendres 6 d'octubre de 2023 i en data 20 d'octubre de 2023, reunit el Consell del SIS, s'aprova, per votació, el nom del SIS de Sant Antoni de Vilamajor, així com la imatge representativa del servei.


HISTÒRIA DEL SERVEI A SAV

  • ELS INICIS

El Servei d'Intervenció Socioeducativa (SIS) de Sant Antoni de Vilamajor va iniciar la seva activitat, en data 14 d'octubre de 2019, a través d'un procés de licitació començat per l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor. L'empresa ANNCON LLeure SL, es va encarregar de la gestió de l'inici del SIS.

El servei es va posar en marxa amb un grup de 20 infants i les seves famílies. En aquell moment, es comptava amb una professional d'educació social amb una dedicació d'horari reduït.
Tant l'atenció a les persones com les activitats que es desenvolupaven, es portaven a terme en l'edifici polivalent del C/ França, 12, de Sant Antoni de Vilamajor.

Amb pocs mesos del seu funcionament, en data 13 de març del 2020, el servei presencial de SIS queda suspès de manera presencial, a causa del decret d'estat d'alarma per COVID-19. No obstant això, conjuntament els Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, les escoles, instituts de la zona i l'empresa encarregada de la gestió del SIS, es va reorientar el servei per a poder-lo dur a terme de forma no-presencial, garantint l'atenció als infants i adolescents i les seves famílies.

Des del SIS es va fer una tasca d'acompanyament a les famílies i els infants durant tot el temps de confinament, per una banda, es va poder organitzar l'entrega d'un lot de material fungible bàsic per cada família, ja que en alguns casos, no disposaven de material bàsic per fer les propostes que es feien des de les escoles o el mateix SIS. Per altra banda, es van poder recollir les diferents necessitats de les famílies relacionades amb les noves tecnologies, tant per la disposició d'ordinador com de connexió a internet via wifi, les quals es van poder solucionar amb la col·laboració dels centres educatius. A més de proporcionar un canal de comunicació obert, tant amb les famílies com els infants i joves que ho necessites.

El següent curs (2020/2021) es va poder iniciar, de nou i amb totes les mesures COVID establertes en aquell moment, l'activitat del SIS. Durant aquell any, tenint en compte tota l'excepcionalitat del moment, es va poder incorporar una segona professional, que va donar un nou impuls, tant al servei, com en l'atenció a les persones que hi participaven, així com garantir una atenció de qualitat donades les necessitats derivades del context en què ens trobàvem.
Per diferents qüestions contractuals i econòmiques, la segona professional només es va poder disposar uns mesos.

Durant l'any 2021, donada la finalització del contracte amb l'empresa licitadora fins aleshores, des de l'Ajuntament de Sant Antoni es va iniciar un nou procés de licitació. En aquesta nova licitació, l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, i el seu equip de govern, van fer una aposta clara per aquest servei municipal, augmentant tant el nombre de professionals com les hores de dedicació, sent un punt d'inflexió important en la trajectòria del servei.

En aquest cas, la Fundació Privada Assistència i Gestió Integral (AGI), va quedar en primer lloc, i actualment gestiona el SIS de Sant Antoni de Vilamajor.

  • ACTUALITAT

En l'actualitat s'atenen 42 infants i 26 famílies de Sant Antoni de Vilamajor, amb un equip professional compost per una Tècnica Educació Social, una tècnica d'Integració Social i una psicòloga.

Any rere any, el nombre d'infants, joves i famílies atesos des del SIS ha anat en augment. Cada cop més, els centres educatius de la zona, professionals de salut i altres agents socials i serveis, en coordinació amb l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, valoren més la tasca que es desenvolupa des del SIS, així com la necessita poder garantir la seva continuïtat.

Un element que, des del SIS es valora molt positivament és que, la major part dels infants, joves i les seves famílies valoren molt positivament el seu pas pel servei, i mantenen aquest espai de referència un cop han marxat.

En els darrers anys (2022 i 2023) el SIS, no només s'ha anat consolidant com un servei essencial en el municipi, sinó que ha pogut iniciar nous programes i línies de treball (consell del SIS, Projecte NIU, Programa Seny, etc.)
 

És un servei obligatori:

No

Adreça:

C/ França, 12, Sant Antoni de Vilamajor

Darrera actualització: 6.05.2024 | 11:29