Aquí us deixem un enllaç als "tresors" amagats a Vilamajor del joc Geocaching.
El geocaching (o geocerca) és una activitat lúdica o esport, que es pot jugar tan a la ciutat com a la natura i que consisteix en buscar “tresors” amagats per altres jugadors mitjançant un aparell GPS. Com si fóssim antics pirates a la recerca d'un tresor o nens jugant a les pistes.
La recompensa de jugar a aquest joc té dues vessants diferents però ambdues igual de gratificants. Per una banda el fet de gaudir del viatge en si fins arribar a l'àrea on s'amaga el tresor, ja que sempre es poden descobrir racons d'una ciutat que no coneixíem o gaudir d'excursions a peu, en 4x4, btt, etc. Per la natura. I per altra banda tenim el repte de trobar el tresor ja que alguns d'ells estan molt ben amagats i es necessiten pistes a part de les coordenades, també n'hi ha d'altres més senzills que és arribar i moldre.
Els “tresors” anomenats en l'argot del joc catxés són recipients que contenen un llibre de registre i poden contenir objectes d'intercanvi.
Aquest joc el practiquen persones de totes les edats, entre ells nens petits, per la qual cosa els jugadors acostumen a anar amb molta cura a l'hora d'escollir els objectes d'intercanvi que deixen dins els recipients. No s'hi poden deixar armes, drogues, alcohol ni menjar. El motiu de no deixar-hi menjar és perquè els animals al tenir més bon olfacte que les persones poden mossegar i fer malbé els contenidors amb la intenció d'extreure'l. A més a més aquest pot passar molt temps a dins fins que algú el trobi i es pot posar en mal estat.
A banda d'aquestes quatre coses el que s'hi pot posar no té límit i tan sols dependrà de la imaginació de cadascú, dels diners que s'hi vulgui deixar, de l'espai...
Podem trobar catxés de mides i formes molt variades, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per aquest joc. Això si, sempre han de ser recipients impermeables que protegeixin el llibre de visites i els objectes d'intercanvi de les condicions meteorològiques i han d'estar identificats amb el logotip del joc.
Exemples: un pot de carret de fotografies o una caixa petita que conté típicament només el llibre o un full de registre. Un geoamagatall nano és un subtipus freqüent de micro que té menys de 10ml i pot contenir només un petit full de registre.
Petit: 100 ml o més, però menys d'1 litre.
Exemple: Un recipient de plàstic de mida sandvitx o similar.
Mitjà: 1 litre o més, però menys de 20 litres.
Exemples: un recipient de plàstic de mida semblant a una caixa de sabates.
Gran: 20 litres o més.
Exemple: Un cubell gran.
Als contenidors petits, mitjans i grans hi ha normalment objectes d'intercanvi.
Tot el que cal per començar a jugar és un GPS ja sigui de muntanya o un smartphone amb GPS, uns quants coneixements d'orientació i estar registrat a la web www.geocaching.com o alguna altra plataforma similar com terracaching.com, opencaching.com, etc.
Avui dia existeixen multitud d'aplicacions (Apps) per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc que faciliten molt la feina a l'hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos a la web in situ. La App gratuïta més popular entre els usuaris és c-geo i es pot descarregar directament des del google play. Tot i que n'existeixen més, tant de gratuïtes com de pagament.
Quan un jugador crea un geoamagatall, és a dir, amaga un tresor o catxé, n'ha de publicar les seves coordenades i característiques a la web, acompanyat d'una explicació del lloc on es troba, perquè posteriorment els altres jugadors puguin anar a “caçar el tresor” amb els seus GPS, seguint les pistes i indicacions publicades a la web.
Un cop trobat el catxé, les normes són senzilles:
Actualment hi ha aproximadament una dotzena de "tipus d'amagatalls", diferents variants del joc. Les podeu trobar totes ben detallades a la pàgina geocaching.com,