Bicentenari de la creació del primer Ajuntament de la Vilanova de Vilamajor
200 anys de la creació del primer Ajuntament
Durant aquest any 2022, a Sant Antoni de Vilamajor estem de celebració del bicentenari de la creació del primer Ajuntament de la Vilanova de Vilamajor i és per aquest motiu que durant l'any es realitzaran diversos actes i celebracions emmarcades en aquesta data històrica.
Relació d'actes celebrats amb motiu de bicentenari:
- 17 de gener de 2022: Primer acte inaugural emmarcat en el programa de Festa Major d'hivern, amb parlaments oficials a càrrec de l'alcalde, Raül Valentín i del Valle, i de l'historiador Jordi Nogués, adscrit a l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. Amb sortida medieval pel nucli urbà per descobrir els racons i curiositats del passat històric del municipi.
- Celebració del 120è aniversari de la Coral o Rossinyol coincidint amb la commemoració del Bicentenari de l'Ajuntament amb concert d'aniversari la inauguració de l'exposició de tots els seus anys d'història que va tenir lloc durant el passat mes de març.
- Setmana Cultural: del 19 al 24 d'abril amb una quinzena d'activitats i actes programats per compartir la cultura i la història amb el municipi. La Setmana Cultural gira entorn de tres eixos principals: el Bicentenari de la creació del primer Ajuntament, el Pla de Foment de la lectura i la diada de Sant Jordi.
- Visita guiada per descobrir el passat i la història de les escoles de Sant Antoni de Vilamajor amb laa càrrec del vilamajorí Ferran Sarrià: realitzada el diumenge 30 d'octubre.
- Vídeo mapping sorpresa projectat a la façana de l'Ajuntament: dies 16 i 17 de desembre de 2022.
- Inauguració de l'exposició fotogràfica "40 anys d'història del Casal de la Gent Gran" emmarcada en l'aniversari del Casal i en el Bicentenari de la Creació del primer Ajuntament: realitzada el divendres 23 de desembre a les 18 h al Casal de la Gent Gran Can Monteys.
- Publicació del llibre "La Vilanova de Vilamajor: noms de cases, indrets i persones" amb motiu del Bicentenari de la creació de l'Ajuntament i escrit per l'autor Enric Garcia Pey i Pey: disponible a partir del 29 de desembre i amb xerrada de presentació el mateix dijous a les 19 h al Patronat. Més informació del llibre aquí.
Informació històrica
Per tal d'explicar els motius que originen la commemoració d'aquesta data concreta, el 29 de desembre de 1822, ens hem de remuntar fins a la instauració de la Constitució de 1812. Aquest document de caràcter liberal, políticament parlant, posava les bases per a la creació de nous ajuntaments tant en els pobles de més de mil habitants. Aquest document també estableix aquesta possibilitat per als pobles que no assolien aquesta xifra, sempre que hi haguera uns motius objectius que ho justifiquessin.
En aquest marc polític general, el dia 1 de desembre de l'any 1821, una comissió de representants de la Vilanova de Vilamajor va presentar un document de greuges a la seu de la Diputació Provincial. Aquest escrit era un dels fonaments sobre els quals fonamentaven la seva sol·licitud de creació d'un ajuntament propi per a la Vilanova.
Tenint en compte aquests fets, la Diputació va aprovar la instauració del primer consistori oficial del nostre municipi, aquesta s'hauria de fer efectiva el dia 1 de gener de 1823.
Amb la finalitat de donar compliment a les directrius de la Diputació, el dia 29 de desembre de 1822 es va instar als 170 veïns electors de la Vilanova a trobar-se a la casa de Can Perpunter (actual seu de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor) per tal de dur a terme la votació que dictaminaria els noms del primer alcalde i dels regidors de la corporació municipal. Atesos els resultats d'aquest procediment es va nomenar com a alcalde al Sr. Josep Bertran i, com a regidors, als Srs. Josep Bataller i Francesc Ballescar (en representació de la pagesia i dels jornalers respectivament).
El nomenament d'aquests veïns per als càrrecs esmentats va possibilitar que el dia establert (1 de gener de 1823) es donés inici a l'activitat institucional oficial del nostre consistori.
Malauradament, aquest inici engrescador es va veure truncat per les vicissituds de l'escenari polític que s'estava vivint al Regne d'Espanya: la reinstauració d'un poder monàrquic de tall absolutista (en la figura de Ferran VII) va significar la derogació de moltes de les lleis implementades gràcies a la constitució de 1812.
En el cas de Sant Antoni de Vilamajor, l'aplicació dels mandats reials va significar l'anul·lació del procediment d'independència administrativa, i no es va poder recuperar fins a l'any 1843.