L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor commemora el Dia Internacional dels Boscos, 21 de març de 2022

Dilluns, 21 de març de 2022

A través d'un article de la regidoria de Sostenibilitat per conscienciar sobre la importància dels boscos i dels actuals problemes que els amenacen.

Amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, la regidoria de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor comparteix el següent article amb la finalitat de crear consciència sobre la importància de tots els tipus d'ecosistemes boscosos i arbres i l'estat actual d'aquests. 

Article: FAO y PNUMA 2020. "El estado de los bosques del mundo 2020. Los bosques, la biodiversidad y las personas."

La conservació de la biodiversitat del món depèn completament de la manera com interactuem amb els boscos del món i els utilitzem. Els boscos són l'hàbitat del 80% de les espècies d'amfibis, el 75% de les aus i el 68% dels mamífers.

La desforestació i la degradació forestal continuen avançant de forma alarmant, la qual cosa contribueix notablement a l'actual pèrdua de biodiversitat. S'estima que des de 1990, s'han perdut uns 420 milions d'hectàrees de boscos a causa del canvi dels usos de la terra, malgrat que la taxa de desforestació ha disminuït en els últims 3 decennis.

Més de 100 milions d'hectàrees de boscos s'estan veient afectats per incendis forestals, plagues, malalties, espècies invasives, sequeres i fenòmens meteorològics adversos. L'expansió agrícola encara és la principal causa de desforestació i fragmentació dels boscos i la pèrdua associada a la biodiversitat forestal. L'agricultura comercial a gran escala (principal el bestiar boví, el cultiu de soja i l'oli de palma) va ser la causa del 40% de la desforestació de boscos tropicals.

Irònicament, la resiliència dels sistemes alimentaris humans i la seva capacitat per a adaptar-se a canvis futurs depenen d'aquesta biodiversitat, en especial de les espècies arbustives i arbòries adaptades a les terres seques que ajuden a combatre la desertificació; els insectes, ratpenats i aus que habiten en els boscos i pol·linitzen cultius; els arbres amb sistemes radiculars extensos que es troben en ecosistemes muntanyencs i que eviten l'erosió del sòl, i les espècies manglars que afavoreixen la resiliència davant inundacions en zones costaneres.

La Humanitat depèn dels boscos i de la seva biodiversitat. Els boscos proporcionen aigua, mitiguen el canvi climàtic i proporcionen hàbitat a molts pol·linitzadors, que són essencials per a la producció alimentària sostenible.

És imperatiu que desvinculem la degradació ambiental i la utilització insostenible dels recursos del creixement econòmic i les pautes de producció i consum associades i que les decisions relatives als usos de la terra es prenguin tenint en compte el veritable valor dels boscos.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 12:13