L'Ajuntament instal·la quatre plafons divulgatius sobre la història de Sant Antoni de Vilamajor a diversos punts del municipi

Dijous, 26 d’octubre de 2023

Corresponents a l'Escola municipal i la pl. d'en Riera, a l'Escola unitària d'Alfou, a l'Aeròdrom militar d'Alfou i a la Vilanova de Vilamajor a l'època medieval.

L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, amb motiu de la commemoració de les Jornades Europees de Patrimoni de 2023, ha finalitzat la implementació de la nova senyalització referent a la història del nostre municipi que havia engegat durant el passat any 2022 i que pretén esdevenir una eina per aquelles persones que vulguin apropar-se al nostre passat, ja sigui de forma casual amb una lectura ràpida de la informació continguda, o de forma més profunda accedint als diferents recursos proporcionats en els enllaços implementats com a informació extra.

Així doncs, en un treball conjunt de les àrees de Cultura i de Turisme, s'han instal·lat quatre plafons informatius que fan referència a diversos moments rellevants de la nostra història com a municipi. Aquests elements posen a disposició de la ciutadania la informació de caràcter històric referent a l'ítem concret i, a més, donen accés a recursos multimèdia mitjançant codis QR enllaçats al web municipal i a la llista de reproducció de continguts de Youtube, de la Regidoria de Cultura d'aquest Consistori.

Tots aquests elements han fet servir per a la seva elaboració, un compendi de les més tradicionals eines de la recerca històrica, com poden ser la recerca documental, en el nostre cas a l'Arxiu Municipal de Sant Antoni de Vilamajor, o el recull de la tradició oral, entre d'altres. Unificades amb les més innovadores eines digitals (d'aquest aspecte en son bon un exemple les il·lustracions, models i animacions 3D que acompanyen a la informació escrita).

Els elements instal·lats corresponen a:

  • Escola municipal de 1882 i plaça d'en Riera: aquest plafó es troba ubicat al carrer Joan Maragall a tocar de la plaça d'en Riera. Tal com indica el seu títol, mitjançant aquest tòtem podrem conèixer el projecte arquitectònic que va servir per millorar les condicions higièniques i materials de la comunitat educativa de l'any 1882.
  • Escola unitària d'Alfou: el plafó dedicat íntegrament a la recuperació i difusió de la memòria d'aquest equipament educatiu projectat i promogut, l'any 1937, per l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor. A través dels plànols originals i de les recreacions en 3D les persones que el contemplin podran conèixer com hauria estat aquesta escola si el projecte no s'hagués vist truncat per la Guerra Civil Espanyola.
  • Aeròdrom militar d'Alfou (Cardedeu – Llinars del Vallès – Sant Antoni de Vilamajor): la implementació d'aquest plafó sobre la Història i vicissituds d'aquest aeròdrom de la Guerra Civil Espanyola va coincidir en el temps amb la implementació de la senyalització informativa de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya (l'adhesió a aquest ens va significar el primer exemple de la materialització del conveni signat entre els tres ajuntaments implicats en el projecte. Aquest element es pot contemplar a peu de l'espai ocupat antigament per aquesta instal·lació militar, en la zona coneguda com el Pla de Can Morató.
  • La Vilanova de Vilamajor a l'època medieval: el darrer dels ítems històrics instal·lats esdevé, en realitat, un dels elements centrals d'aquest projecte de difusió del nostre passat com a municipi. Les persones que s'apropin a conèixer aquest plafó, ubicat a la plaça Montseny a tocar de la façana occidental de l'Ajuntament, podran conèixer de primera mà els orígens més remots de la nostra comunitat endinsant-se breument en els temps de l'imperi romà i finalitzant el recorregut amb la informació relativa a la constitució, l'any 1209, de la Vilanova de Vilamajor per part de Pere I "el Catòlic" i a la importància del nostre poble en el context històric, polític i militar de l'època.
Darrera actualització: 26.10.2023 | 17:38