Amb l'objectiu de dignificar la memòria de les dones jutjades i ajusticiades sota la falsa acusació de practicar la bruixeria.
La revista Sàpiens va publicar el dossier especial titulat "No eren bruixes", sobre la cacera de bruixes que va tenir lloc entre els segles XV i XVIII, amb l'assessorament dels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell.
L'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor s'adhereix al manifest "No eren bruixes, eren dones" impulsat amb l'objectiu de dignificar la memòria de tantíssimes dones jutjades i ajusticiades sota la falsa acusació de practicar la bruixeria.
Catalunya va ser un dels llocs d'Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Recentment, s'ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues... Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a "bruixes i metzineres". Per tot aquest cúmul d'injustícies, es proposen impulsar un acte de justícia històrica, en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa o Noruega, amb els objectius següents:
A tall d'exemple compartim una xifra que parla per ella sola: “A Catalunya, entre els segles XV i XVIII es van dur a terme 1000 procediments contra dones acusades injustament de bruixeria. Moltes d'aquestes dones vàrem ser condemnades a penes tan cruels com la mort per incineració a la foguera o per ofegament a la forca.”
No eren bruixes, eren dones. Suma't a la campanya i signa el manifest!
Pots consultar tota la informació sobre les dades i l'atles de la cacera de bruixes en aquest enllaç.