Mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la difusió de la influença aviària després de la detecció d'un focus d'alta patogenecitat

Dijous, 20 de gener de 2022

Del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya.

El passat 4 de gener de 2022 es va confirmar la presència d'un focus d'Influença Aviària d'Alta Patogenicitat (l'IAAP H5N1) en aus salvatges a Catalunya, al municipi de Soses, Segrià (Lleida).

Des del Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya es considera el risc d'introducció i circulació al territori del virus de l'IAAP, especialment el subtipus H5N1.

La influença aviària és una malaltia produïda per diversos subtipus de virus de la influença, els quals poden classificar-se, en general, en dues categories segons la gravetat de la malaltia que provoquen en les aus de corral: el virus de la influença aviària de baixa patogenicitat, que sol causar una malaltia lleu, i el virus de la influença aviària d'alta patogenicitat, que provoca signes clínics greus i possibles altes taxes de mortalitat en les aus.

Per aquest motiu cal establir mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la difusió de la influença aviària a Catalunya, que són d'aplicació a tot el territori de Catalunya i seran vigents des del 12 de gener de 2022 fins al 20 d'abril de 2022.

Les mesures són les que segueixen:

  • Queda prohibida la utilització d'ocells dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclam de caça.
  • Queda prohibida la cria d'ànecs i oques amb altres espècies d'aus de corral.
  • Queda prohibida la cria d'aus de corral a l'aire lliure. No obstant això, quan no sigui possible, la Secció de Ramaderia i Sanitat Animal dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural corresponents pot autoritzar, amb sol·licitud prèvia, el manteniment d'aus de corral a l'aire lliure mitjançant la col·locació de teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l'entrada d'aus silvestres, i sempre que s'alimentin i abeurin les aus a l'interior de les instal·lacions o en un refugi que impedeixi l'arribada d'aus silvestres i se n'eviti el contacte amb els aliments o l'aigua destinats a les aus de corral.
  • Queda prohibit el subministrament d'aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d'aigua on puguin accedir aus silvestres.
  • Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior exigits per motius de benestar animal per a determinades aus de corral han de quedar prou protegits contra les aus aquàtiques silvestres, de manera que se n'impedeixi l'accés.
  • Queda prohibida la presència d'aus de corral o un altre tipus d'aus captives en els centres de concentració d'animals definits a l'article 3.7 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, incloent-hi certàmens ramaders, mostres, exhibicions, celebracions culturals i qualsevol concentració d'aus de corral o un altre tipus d'aus captives. No tenen la consideració d'aus captives les aus mantingudes en un establiment autoritzat per a la seva venda a particulars com a au de companyia, ni aquelles aus de corral mantingudes en un establiment comercial per a la seva posterior venda al detall a particulars.
Darrera actualització: 20.01.2022 | 09:27